Almanya’da isim ve cinsiyet değişikliğini kolaylaştıran yasa çıktı
Almanya’da kabine, yetişkinlerin resmi kayıtlarda isim ve cinsiyetini değiştirmeyi kolaylaştıran bir yasayı onayladı. Yakında bu işlem için, şu anda olduğu gibi bilirkişi raporu ya da mahkeme kararı gerekmeyecek. ‘Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası’ (Selbstbestımmungsgesetz) olarak adlandırılan yasa 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.
Koalisyon hükümeti ‘Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası’nı onayladı. Yeni yasanın 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.
YASA NEYİ GETİRDİ?
Mevcut kurallara göre doktor raporu ve mahkeme onayı gerektiren cinsiyet kaydı değiştirme işleminde artık bu zorunluluk kaldırıldı. İsteyen yılda bir sefer olmak üzere cinsiyet kaydını değiştirebilecek.
Yeni düzenleme kapsamında, belirli durumlarda bir kişinin önceden kayıtlı olan ismini veya cinsiyetini rızası olmadan ifşa edenlere 10 bin euroya kadar para cezası da verilebilecek.
18 Yaşından büyük kişiler, nüfus müdürlüğüne başvurarak kayıtlarını erkek, kadın ya da Alman yasalarında zaten var olan ‘üçüncü cinsiyet’ şeklinde değiştirebilecek. Kişiler aynı zamanda cinsiyetleriyle ilgili hiçbir detayın kaydedilmemesini de talep edebilecek.
İsim ve cinsiyet kaydını değiştirmek isteyen 14-18 yaşındakilerin, ebeveynlerinin veya yasal vasilerinin onayı olması gerekecek. 14 yaşından küçük çocukların başvuru beyanlarını ise ebeveyn veya vasilerinin yapması zorunlu olacak.
Bir başvurunun kabul edilmesinden sonraki 12 ay içinde başka bir değişiklik veya geri dönüş yapılamayacak.
Yasa, kadın spor salonları ve soyunma odaları gibi alanları işletenlerin, bu alanlara kimin erişebileceğine karar vermesine olanak sağlayacak.
YASAYA TEPKİ VERENLER DE VAR
Karara ilişkin açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Trans, interseks (hem erkek hem kadın cinsiyet özelliklerine sahip olarak doğan kişiler) ve ikili cinsiyet tanımlamasının dışındaki bireylere, diğer kişilerden hiçbir şey almadan saygı gösteriyoruz. Ülkemizin modernleşmesine bu şekilde yön vermeye devam ediyoruz. Bu, yaşamın gerçeklerini tanımayı ve bunları yasalarla mümkün kılmayı da içeriyor” ifadelerini kullandı.
Yeşiller Partisi’nden trans bir birey olan Nyke Slawik, yasanın trans kişilerin kendi kaderlerini tayin edebilecekleri bir topluma doğru atılmış “ilk adım” olduğunu söyledi.
BSW lideri Sahra Wagenknecht, yasanın ciddi bir sosyo-politik hata olduğunu söyledi ve “Yasa, insanları cinsiyet değiştirmeye sürükleyecek ve onlar da bundan acı bir şekilde pişman olacaklar.” dedi ve yasanın radikal bir azınlık tarafından ve çok sayıda uzmanın tavsiyesine aykırı olarak alevlendirildiğini sözlerine ekledi.
Hristiyan Demokrat Partisi’nden (CDU) Mareike Wul yasayı,, “Reşit olmayanlar, kendilerine danışılmadan, ileride pişman olabilecekleri bir yol seçebilirler” şeklinde eleştirdi.
patronlardunyasi.com